Asennuskiven Helin: ”Hyvän työn perässä tulee uusia asiakkaita”

Jouko Helin, Asennuskivi
Asennuskivi Oy:n Jouko Helin on tottunut työskentelemään sekä yksityisillä pihoilla että isommilla julkisilla työmailla. Esimerkiksi tämä kuvauskohteena käytetty sairaalan tienoon liikenneympyrä ympäristöineen on Asennuskiven kädenjälkeä. Mikä parasta, kivihommat toimivat hyvänä kesätreeninä HC Lehväksen juonikkaalle hyökkääjälle.

Jouko Helin sai 30 vuotta sitten puhelinsoiton, joka on määritellyt pitkälti miehen elämää. Soittaja oli Jukka Kyrölä, joka ehdotti Helinille kiviasennusfirman perustamista ja sen vetovastuuta.

-Jukalla oli hyvä suunnitelma. Ajattelin heti, että mistä saan tarvittavat rahat kasaan, mutta siihenkin Jukalla oli suunnitelma. Hän sanoi, että soita äidille, olen puhunut hänen kanssaan jo, Helin muistelee myhäillen.

Siitä alkoi Asennuskiven tarina, joka on kantanut pitkään.

-30-vuotisuutta juhlitaan lähinnä töiden merkeissä, sanoo kaksi kolmasosaa yhtiöstä omistava Helin.

Alkuaikoina Asennuskivi teki paljon kiitosta keränneitä kiviasennuksia eri puolilla Suomea, esimerkiksi Helsingissä, mutta myös Kemissä asti. 90-luvun lama vei Helinin Ruotsiin ja Norjaan töihin.

-Silloin piti keksiä uutta, kun Suomessa hinnat tippuivat eikä toiminta ollut enää järkevää. Siitäkin selvittiin, Helin muistelee.

Sittemmin tilanne korjaantui ja Asennuskiven hyvä maine alkoi kiiriä yhä kiivaammin. Yhtiö sai runsaasti pohjalle isompia työkohteita, joiden varassa toimintaa pystyi kehittämään.

-Olemme aina pitäneet laadusta kiinni. Se on näissä hommissa ratkaisevin asia. Meillä on ollut pitkään samoja kavereita hommissa. On tärkeää, että voin hyvillä mielin lähettää miehiä töihin. Heidän ammattitaitonsa ratkaisee tämän pelin.

Asennuskivi ei ole pitänyt toiminnastaan kovin suurta meteliä. Helin sanookin, että firman parasta mainosta ovat referenssikohteet.

-On ollut mukava huomata, että hyvän työn perässä tulee uusia asiakkaita, kun sana kiirii. Joillekin olemme toteuttaneet vuosien saatossa monta pihaa.

On ollut mukava huomata, että hyvän työn perässä tulee uusia asiakkaita, kun sana kiirii. Joillekin olemme toteuttaneet vuosien saatossa monta pihaa.

Myös joustavuus on osoittautunut tärkeäksi arvoksi, kun tehdään piharakentamista.

-Aika usein voi tulla pieniä muutoksia työskentelyn aikana. Pyrimme aina toteuttamaan asiakkaan toiveet ilman lisäkuluja.

Piharakentajia on Rauman seudullakin useita. Asennuskiven valttina kilpailutilanteessa on myös vankka kokemus vaativista kohteista.

-Helpoissa kohteissa kivet asentaa melkein kuka tahansa, mutta kun tulee vaativia kohteita, vaaditaan kovaa ammattitaitoa. Kallistukset on oltava kohdillaan siten, että vedet menevät haluttuun paikkaan, mutta piha myös näyttää nätiltä. Ei näitä aina tehdä pelkällä linjalangalla, vaan pitää käyttää silmääkin, Helin huomauttaa.

Asennuskiven liikevaihdosta alle 20 prosenttia tulee yksityispihoista. Suurin osa työstä on julkisia kiviasennuskohteita kuten liikenneympyröitä, porras- ja verhoilukiveyksiä sekä rantamuureja. Myös vanhojen kiinteistöjen kivisten portaiden ja terassien korjaustyöt ovat lisääntyneet.