Jouko Helin muistelee – tutustu Asennuskiven tarinaan

Asennuskiven alkuaskeleet

Elettiin vuotta 1987, kun silloinen vuokraisäntäni ja työnantajani Jukka Kyrölä soitti ja ehdotti kiviasennusyrityksen perustamista. Hän näki, että kyseessä on tulevaisuuden ala ja oli kyllä oikeassa. Jukka kutsui minut puheilleen ja sanoi, että me molemmat sekä kolmantena osakkaana Timo Anttila panostamme alkuun hieman rahaa, jolla perustamme firman ja minä otan käytännön vastuun päivittäisestä toiminnasta.

Totesin ensin, ettei minulla ole kivitöistä minkäänlaista kokemusta. Jukka totesi siihen, että kyllä sinä opit. Toiseksi huomautin, ettei minulla ole sijoittaa sellaista rahasummaa. Siihen Jukka sanoi, että hän on jo neuvotellut äitini kanssa tämän puolen. Ajattelin, että nyt oli pedattu homma kyllä hyvin valmiiksi.

Jukka oli jo silloin minulle sellainen henkilö, jota todella kunnioitin. Hän hoiti kaikki työt aina viimeisen päälle hyvin ja kaikki se mitä hän lupasi, piti joka kerta. Kaiken kaikkiaan oli siis helppo lähteä tähän hommaan yrittäjäksi.

Kivialan osakeyhtiölle sopivaa nimeä pyörittelemme pidemmän aikaa. Kerran Jukka sitten soitti ja sanoi, että hän oli ajatellut nimeksi Asennuskivi Oy. Sitä ei ollut kukaan vielä ottanut käyttöönsä ja se kertoi täydellisesti sen, mitä me teemme. Nimi on mielestäni kaikin puolin erittäin hyvä edelleen.

Itse olin Asennuskiven perustamisvaiheessa 27-vuotias, eikä minulla ollut vielä kiviasennushommista mitään kokemusta. Olin toki työskennellyt jo 15-vuotiaasta lähtien maarakennusalalla, joten siinä mielessä ala oli tuttu. Lukion jälkeen kirjoitin Teknillisestä opistosta tie- ja vesirakennuspuolen paperit, ja tenttasin siihen perään vielä talorakennuspuolen mestarin paperit kuntoon.

Tästä alkoi Asennuskivi Oy:n tarina, joka elää vahvana vielä tänäkin päivänä. Vuosikymmeniin mahtuu monenlaisia tapahtumia ja työmaita. Ajattelin, että tuon niitä esiin tässä juttusarjassa tulevina kuukausina.

Kivitöitä Kemistä Hankoon

Alkujaan Asennuskivi Oy oli turkulainen firma, joka työskenteli pääsääntöisesti Helsingin seudulla. Toki teimme erinäisiä työmaita myös esimerkiksi silloisella kotipaikkakunnallamme Turussa. Raumalle yritys rekisteröitiin 1990-luvun puolivälissä.

Viime vuosina päätoimialueemme on ollut Turku-Rauma-Pori-Vaasa-Ahvenanmaa –akselilla. Olemme päässeet vuosikymmenien aikana työskentelemään eri puolilla Suomea ja nähneet toinen toistaan upeampia paikkakuntia ja työmaita. Tähän asti pohjoisin kohde on ollut Kemi ja eteläisin Hanko. Sitä etelämmäshän ei Suomessa edes pääse.

Vuosikymmenien aikana itse työ on pysynyt käsityönä, joskin käytettävät koneet ovat kehittyneet. Tietyt lainalaisuudet, kuten kallistukset ja kivimateriaalien käsittely ovat pysyneet hyvin pitkälti muuttumattomina. Kun ennen leikkaukset tehtiin giljotiineilla, tehdään ne nykyään pääsääntöisesti timanttisahalla. Näin ollen esimerkiksi leikkausjäljet on saatu siistimmiksi.

Suurimmat muutokset tällä alalla näkyvät itse kivissä. Nykypäivänä kivimalleja on huomattavasti enemmän kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Tätä nykyä hyödynnetään enemmän reunakiviä ja pihamaille laitetaan huomattavasti enemmän väriä myös kivien muodossa.

Ainahan on rakennettu paljon. Tänä päivänä ihmiset osaavat arvostaa myös pihan kunnostuksessa laatua, helppoutta ja vaivattomuutta. Tästä syystä ammattilaisten avaimet käteen -periaatteella toteuttamat kivityöt ovat suuressa suosiossa.

Sen sijaan, että joku käyttäisi koko kesälomansa pihan isoon kiveystyöhön, on huomattavasti mukavampi kun ottaa ammattilaisen tekemään sen työn. Me Asennuskivellä teemme suunnittelun yhdessä asiakkaan kanssa. Jotkin asiat näyttävät kuvissa hyviltä, mutta kokemuksemme kautta pystymme heti kertomaan, jos jokin asia ei toimi käytännössä.

Kiveysten tulee olla kauniita, kestäviä ja käytännöllisiä, mutta myös turvallisia. Ammattilaisen tietotaito ja asiakkaan toivomukset yhdessä varmistavat onnistuneen lopputuloksen. On ensisijaisen tärkeää, että asiakas on tyytyväinen lopputulokseen ja me voimme seisoa tekemämme työn takana.

Ensimmäiset työmaat opettivat paljon

Ensimmäiset työmaat Asennuskivi Oy sai Haka-rakentajien kautta. Kyseessä oli Helsingin Kumpulassa sijaitsevien kerrostalojen pihakiveykset. Teimme heille paljon yksittäisiä pihamaita ja niille esimerkiksi noin 20 neliön alueita ulko-ovien edustoille ja kulkuväyliin. Mukaan toki mahtui myös isompia noin 3000 neliön kiveystöitä. Tämän jälkeen työt jatkuivat Helsingissä, kun saimme Lohjan kautta työn alle yksityispihoja.

Suunnatessamme näille ensimmäisille asennuskeikoille, en tiennyt vielä tuolloin kivitöistä kovinkaan paljoa. Nopeasti siihen kuitenkin oppi, sillä saimme tehtäväksemme ne niin sanotut hankalimmat omakotitalotyömaat, joissa oli esimerkiksi runsaasti rinnetontteja.

Tekemällä oppii, pitää siis tässäkin tapauksessa paikkansa. Kun pääsi heti tekemään haastavia töitä, joissa joutui miettimään ja suunnittelemaan tekemisiään tarkkaan, kehitti se tietotaitoa valtavin harppauksin. Jos verrataan esimerkiksi torien ja vastaavien tasaisten pintojen kiveyksiin, niin oppimisen kannalta nuo työmaat olivat omiaan. Siinä oppi huomioimaan muun muassa kallistukset, portaat ja sen sellaiset.

Kyseinen työmaa opetti myös asiakaskohtaamisen ja hyvän yhteistyön tärkeyden, sillä omakotitalo työmaat olivat tuohon aikaan jatkuvaa neuvottelua asiakkaiden kanssa. Heidän toiveitaan kuunneltiin ja niitä toteutettiin mahdollisuuksien mukaan. Tästä puolesta pidämme edelleen kiinni. Tyytyväinen asiakas tuo aina uusia asiakkaita.

Ensimmäiset isot onnistumisen tunteet olivat tärkeässä roolissa. Muistan ne kiitokset, joita sain kyseisistä rinnetonttien kiveystöistä. Ne kannustivat nuorta miestä kehittymään entisestään.

Hyvällä suunnittelulla säästöä

Yksi alkuvuosien mieleenpainuvimmista työmaista oli Espoon Tapiolan tori. Teimme sen Lohjan tilauksesta. Työmaa oli iso, sillä sinne tehtiin yhteensä vajaan 4000 neliön edestä kiveystä. Itse työ oli siinä mielessä helppoa, että se oli yhtä tasaista kenttää.

Myös Kauniaisiin 1980-luvun lopulla tehty pihakiveys on jäänyt vahvasti mieleen. Lohjalla oli hyvät suunnitelmat, joiden mukaan ensin louhittiin tienpohjaa pois, että saatiin kaikki kivet mahtumaan.

Tämän jälkeen ryhdyttiin tekemään kivitöitä. Eräänä päivänä asiakas tuli pihaan kesken töiden. Annoin hänelle vinkkiä, miten autotallin edusta kannattaisi toteuttaa, jotta siihen pääsisi ison Volvon kanssa mahdollisimman helposti eikä tarvitsisi kulkea jalan nurmikon poikki. Hän kuunteli vinkkejäni ja oli sitä mieltä, että suunnitelmiin tehdään mainitsemani muutokset.

Kyseisiä piha- ja tiekiveyksiä levennettiin ja niihin tehtiin runsaasti muitakin muutoksia. Lohjan työmaapäällikkö tuli käymään työmaalla ihmetellen, että hän oli tarjonnut tänne 200 neliötä kiveystä, joten miten ihmeessä me olemme asentaneet sitä jo 350 neliön edestä.

Asiakas oli tyytyväinen, kuten myös tehdas. Joten se meni kaikin puolin hyvin. Tämä on yksi hyvä esimerkki siitä, että usein suunnitellaan liian kapeita väyliä ja teräviä kulmia. Tällöin kulku sekä autolla että jalan on hankalaa.

Nykyään kun minulla on mahdollisuus, tuon omat vinkkinä mukaan jo heti suunnitteluvaiheessa. Pitkä kokemus tuo tullessaan sen, että työt saadaan tehtyä mahdollisimman kustannustehokkaasti. Näin luodaan asiakkaalle suoraa säästöä ja valmiista pihastakin pääsee nauttimaan nopeammin.

Maamerkkejä, jokimuureja ja kiertoliittymiä

Kotipaikkakunnallamme Raumalla olemme tehneet monenlaisia työmaita. Useiden yksityispihojen ja kiertoliittymien, eli kansankielellä liikenneympyröiden lisäksi olemme olleet mukana kivettämässä muun muassa Vanhan Rauman alueen Itäkatua sekä osaa Anundilankadusta.

Vanhalla hautausmaalla sijaitsevalla Kordelinin kappelilla tehty portaiden kunnostustyö oli omanlaisensa projekti. Siinä siirrettiin suuria vanhoja patsaita ja niiden kanssa sai olla normaaliakin varovaisempi. Siirrot ja työmaa sujuivat kuitenkin kaikin puolin hyvin.

Yksi sellainen työmaa, joka on raumalaisten ahkerassa käytössä on Syväraumanlahdella sijaitsevan Suvitien kävely- ja pyörätien kiveykset. Ne tehtiin keväällä 2018. Alue tietyllä tapaa viimeisteltiin vielä syksyllä 2019, kun teimme Fåfangan maauimalan ja kesäteatterin parkkipaikan kiveystyöt.

Noormarkussa purimme aikanaan Ahlströmin konttorin koko terassin ja rakensimme sen uudelleen. Siinäkin oppi paljon uutta. Viimeiseen vuosikymmeneen mahtuu myös jokimuuritöitä Rauman kanaalissa, Turun Aurajoessa ja Porvoonjoessa sekä Rauman keskustassa kaupungintalon välittömässä läheisyydessä sijaitsevan kanaalin ylittävän sillan kiveystyöt.

Vahvasti mieleen on painunut myös Porin Yyterin terassi, jonne teimme parina peräkkäisenä keväänä 1990-luvun alussa yhteensä noin 2500 neliön edestä kiveystöitä. Vaikka työmaa oli suuri, oli myös käyttöaste iso. Omistaja kertoi kuitanneensa ensimmäisen kesän kiveystyön takaisin jo heti ensimmäisen viikonlopun aikana.

Vuonna 2019 tehty Hangon Länsisataman kivimuurin siirtotyö oli isoin kokonaisuus koko Asennuskiven tähän astisessa historiassa. Siellä vierähti useampi kuukausi. Loppulos on toiminnallinen, ja se miellyttää omaa ja asiakkaan silmää.

Ammattimiehiä kaikkiin kivitöihin

Asennuskivi Oy:n palkkalistoilla on vuosikymmenien varrella työskennellyt useampia ammattilaisia. Toiset työskentelevät meillä edelleen, toiset ovat saaneet hyvän opin uuteen ammattitaitoon ja lähteneet kehittämään itseään entisestään maarakennusalan moninaisella kentällä.

Olen kouluttanut aina kaikki työntekijät itse, ja näin saanut siirrettyä eteenpäin sitä tietotaitoa, jota minulle on vuosikymmenien aikana kertynyt. Tämä on loppujen lopuksi kuitenkin sellainen työ, jossa monta asiaa opitaan kokemuksen ja tekemisen kautta.

Aina aloitetaan pienestä ja niin sanotusta helposta työstä, ja siitä edetään pikkuhiljaa vaativampiin työkohteisiin. On tärkeää tiedostaa, että kivien asennustyötä, kuten montaa muutakaan ammattia, ei opita hetkessä.

Työhön oppiminen ja sen tekeminen vaativat tekijältä ensisijaisesti pitkäjänteisyyttä ja hahmottamiskykyä. Silmän tulee kyetä näkemään esimerkiksi kallistusten tarve, linjojen vetäminen ja se, mistä asennustyö kannattaa aloittaa. Totta kai työ vaatii myös tarkkuutta ja kestävyyttä, lisäksi tekijällä tulee olla sellaista puhdasta maalaisjärkeä.

Kiviasennustöiden kenttä on laaja, joten oppi tarttuu parhaiten matkan varrella. Meiltä löytyy erilaisiin asennustöihin omat osaajansa. Esimerkiksi verhoilukiveyksiin, joita on viime aikoina tehty runsaasti, meiltä löytyy kokeneet tekijät, kuten myös vaikkapa porraskiveysten tekemiseen.

Laaja osaamisemme on sinun käytössäsi. Ota yhteyttä ja katsotaan miten voimme olla avuksi.