Jouko muistelee – osa 3: Ensimmäiset työmaat opettivat paljon

Ensimmäiset työmaat Asennuskivi Oy sai Haka-rakentajien kautta. Kyseessä oli Helsingin Kumpulassa sijaitsevien kerrostalojen pihakiveykset. Teimme heille paljon yksittäisiä pihamaita ja niille esimerkiksi noin 20 neliön alueita ulko-ovien edustoille ja kulkuväyliin. Mukaan toki mahtui myös isompia noin 3000 neliön kiveystöitä. Tämän jälkeen työt jatkuivat Helsingissä, kun saimme Lohjan kautta työn alle yksityispihoja.

Suunnatessamme näille ensimmäisille asennuskeikoille, en tiennyt vielä tuolloin kivitöistä kovinkaan paljoa. Nopeasti siihen kuitenkin oppi, sillä saimme tehtäväksemme ne niin sanotut hankalimmat omakotitalotyömaat, joissa oli esimerkiksi runsaasti rinnetontteja.

Tekemällä oppii, pitää siis tässäkin tapauksessa paikkansa. Kun pääsi heti tekemään haastavia töitä, joissa joutui miettimään ja suunnittelemaan tekemisiään tarkkaan, kehitti se tietotaitoa valtavin harppauksin. Jos verrataan esimerkiksi torien ja vastaavien tasaisten pintojen kiveyksiin, niin oppimisen kannalta nuo työmaat olivat omiaan. Siinä oppi huomioimaan muun muassa kallistukset, portaat ja sen sellaiset.

Kyseinen työmaa opetti myös asiakaskohtaamisen ja hyvän yhteistyön tärkeyden, sillä omakotitalo työmaat olivat tuohon aikaan jatkuvaa neuvottelua asiakkaiden kanssa. Heidän toiveitaan kuunneltiin ja niitä toteutettiin mahdollisuuksien mukaan. Tästä puolesta pidämme edelleen kiinni. Tyytyväinen asiakas tuo aina uusia asiakkaita.

Ensimmäiset isot onnistumisen tunteet olivat tärkeässä roolissa. Muistan ne kiitokset, joita sain kyseisistä rinnetonttien kiveystöistä. Ne kannustivat nuorta miestä kehittymään entisestään.

Elokuisin terveisin,
Jouko Helin