Jouko muistelee – osa 4: Hyvällä suunnittelulla säästöä

Yksi alkuvuosien mieleenpainuvimmista työmaista oli Espoon Tapiolan tori. Teimme sen Lohjan tilauksesta. Työmaa oli iso, sillä sinne tehtiin yhteensä vajaan 4000 neliön edestä kiveystä. Itse työ oli siinä mielessä helppoa, että se oli yhtä tasaista kenttää.

Myös Kauniaisiin 1980-luvun lopulla tehty pihakiveys on jäänyt vahvasti mieleen. Lohjalla oli hyvät suunnitelmat, joiden mukaan ensin louhittiin tienpohjaa pois, että saatiin kaikki kivet mahtumaan.

Tämän jälkeen ryhdyttiin tekemään kivitöitä. Eräänä päivänä asiakas tuli pihaan kesken töiden. Annoin hänelle vinkkiä, miten autotallin edusta kannattaisi toteuttaa, jotta siihen pääsisi ison Volvon kanssa mahdollisimman helposti eikä tarvitsisi kulkea jalan nurmikon poikki. Hän kuunteli vinkkejäni ja oli sitä mieltä, että suunnitelmiin tehdään mainitsemani muutokset.

Kyseisiä piha- ja tiekiveyksiä levennettiin ja niihin tehtiin runsaasti muitakin muutoksia. Lohjan työmaapäällikkö tuli käymään työmaalla ihmetellen, että hän oli tarjonnut tänne 200 neliötä kiveystä, joten miten ihmeessä me olemme asentaneet sitä jo 350 neliön edestä.

Asiakas oli tyytyväinen, kuten myös tehdas. Joten se meni kaikin puolin hyvin. Tämä on yksi hyvä esimerkki siitä, että usein suunnitellaan liian kapeita väyliä ja teräviä kulmia. Tällöin kulku sekä autolla että jalan on hankalaa.

Nykyään kun minulla on mahdollisuus, tuon omat vinkkinä mukaan jo heti suunnitteluvaiheessa. Pitkä kokemus tuo tullessaan sen, että työt saadaan tehtyä mahdollisimman kustannustehokkaasti. Näin luodaan asiakkaalle suoraa säästöä ja valmiista pihastakin pääsee nauttimaan nopeammin.

Elokuisin terveisin,
Jouko Helin