Katse alkaneessa vuodessa 2024 – kivitöitä monella suunnalla

Jouko Helin on kääntänyt katseensa jo alkaneen vuoden 2024 työmaihin. Monet isommat projektit jatkuvat ja uusiakin on alkamassa, kunhan routa ensin sulaa.

Vuosi 2023 päättyi kivitöiden osalta koviin pakkasiin, jotka laittoivat maan routaan ja sitä kautta kivimiehet kesälomille. Nyt uuden vuoden 2024 alussa onkin hyvä aika tehdä yhteenveto Asennuskiven menneistä ja tulevista työmaista. Jo aiemmin alkaneet isot kohteet tulevat olemaan tärkeä osa myös tätä ja osittain myös seuraavaa vuotta.

Asennuskivi Oy:n toimitusjohtaja Jouko Helin katselee taaksepäin tyytyväisenä, vaikka osa työmaista vaatikin uudelleen aikatauluttamista. Hän kuvailee vuotta 2023 kokonaisuudessaan suhteellisen hyväksi.

– Saimme lähes kaikki työmaat siihen malliin, miten oli suunniteltukin. Omat haasteet aiheutti meistä riippumattomat syyt esimerkiksi pohjatöiden osalta sekä vallitseva maailmantilanne, jonka myötä kivien saamisessa oli omat vaikeutensa. Ne saatiin kuitenkin uomiinsa ja kivet asennettua paikoilleen, Helin kertoo.

Karin kampuksen pääsisäänkäynnin kiveykset ovat myös talviaikaan mukavat kulkea, sillä kuten kuvasta näkyy, on niiden alla katulämmitys.

Yksi Asennuskiven viime vuosien isoimmista työmaista on ollut kotikaupungissa Raumalla valmistuvan massiivisen Karin kampus -alueen kiveykset. Asennuskivi on toteuttanut muun muassa rakennuskokonaisuutta ympäröivien Aittakarinkadun, Alfredinkadun ja Sahankadun katukiveyksiä ja korotuksia sekä piha-alueen ja pääsisäänkäynnin näyttäviä kiveyksiä.

– Karin kampuksen työmaa alkaa olla meidän osaltamme viimeistelyä vaille valmis. Tänä keväänä asennamme parin kuukauden aikana noin 70 metriä reunakiviä ja hieman noppakiveä Aittakarinkadun varrelle. Noppakiviosuus ikään kuin sovittaa meidän työmaamme yhteen.

(Karin kampuksen kiveystöiden etenemistä voit seurata täällä.)

Turun Herttuankulmaan tehdään laajalti erilaisia kiveystöitä vuosien 2022-26 aikana. Kuvassa näkyvää mutkittelevaa paasikiveä asennettiin 128 metrin edestä. Vuoden 2024 aikana vastaavaa paasikiveä asennetaan lisää noin 70 metrin verran.Paasikivien väliin tulee vesiallas, joten valmis kokonaisuus tulee olemaan varsin näyttävä.

Työmaita myös Turussa, Porissa ja Noormarkussa

Turun Herttuankulman kiveystyöt ajoittuvat vuosiin 2022-26, joten Asennuskivi tekee uuden asuinalueen kiveyksiä alkaneen vuoden lisäksi sitä seuraavilla. Porin Jokirannassa työt keskeytyivät lumen peitettyä alueen ja kovien pakkasten laitettua maan routaan. Työt alueella jatkuvat heti kun kevätaurinko alkaa sulattaa maata.

– Herttuankulmassa saimme vuoden 2023 lopulla isojen muurikivien asennukset valmiiksi, ja kunhan ne on valettu tilaajan toimesta kiinni, pääsemme tekemään takareunalle yhden kivikerroksen lisää. Tämän jälkeen jatkamme alueen laatoituksia neljän-viiden miehen voimin. Laatoitusten osalta olemme nyt noin puolivälissä, Helin sanoo.

– Jokirannassa meillä on vielä noin vajaan kahden kuukauden työt, joiden aikana asennamme vajaat 1000 neliötä graniittilaattaa. Nyt aletaan odottelemaan, että ilmat lämpeävät plussan puolelle ja tilaaja ryhtyy sulattamaan pohjia.

Jokiranta on yksi Porin merkittävimpiä ja tunnetuimpia nähtävyyksiä. Se on myös aktiivisessa käytössä oleva tapahtuma-alue. Asennuskiven osalta työskentely alueella jatkuu heti kun maa sulaa.

Keväällä alkaa projekti myös muun muassa Noormarkussa Ahlströmin klubirakennuksella, jonka edustalta puretaan ja kiinnitetään irronnutta graniittilaatoitusta noin 40 neliön edestä. Töitä on luvassa myös Raumalla Vanhankirkonkadulla.

Ennen kuin suurin aherrus taas alkaa, viettävät kivimiehet ansaittua kesälomaansa. Toki Helinin työpöydällä on esimerkiksi tulevien työmaiden tarjouksia, mutta ehtii sitä sentään levähtääkin. Mies viihtyy vauhdikkaiden aktiviteettien, kuten esimerkiksi leijavarjoilun ja jääkiekon parissa.

– Ajatuksena on tehdä pari perinteistä laskettelureissua. Suunnitelmissa on viedä isäni Floridaan sekä tietenkin matkustaa Saksaan lastenlasten luokse. Kesämökilläkin riittää erilaisia hommia. Aika ei siis ehdi käydä pitkäksi kesälomallakaan, Helin naurahtaa.

Vauhdikkaat talviaktiviteetit ja matkustelu pitävät kivimiehen kesälomallakin kiireisenä.