Kiveyksillä kotipihat ja pihapelit uuteen loistoon

Asennuskiven käsissä monet yksityispihat saavat uuden ilmeen. Yritys tarjoaa kattavat palvelut kiviasennuksissa, viherrakentamisessa ja pihasuunnittelussa.

Yksi kuluvan kesän aikana valmistuneista kivitöistä on raumalaisen Marko Lompin pihamaa Pirttialhossa. Rakennusalan yrittäjänä työskentelevä Lomppi löysi tutun miehen eli Jouko Helinin tarjoamat palvelut Rauman Lukon yhteistyökumppaneista koostuvan HC Lehväksen harjoituksissa.

- Käymme Lehväksen kanssa talvisin kerran viikossa jäällä ja siellä olen tutustunut Joukoon. Olen kuullut paljon kehuja Asennuskiven ammattitaitoisesta työskentelystä. Sitä kautta oli helppo ottaa Joukoon yhteyttä, että onnistuisiko meidän kotipihan kiveystyöt, Lomppi kertoo.

Työt aloitettiin suunnittelulla, josta vastasi pihasuunnittelija Laura Moilanen.

- Siitä lähdettiin liikkeelle, että piha oli pelkkää soraa ja kuoppaista maata. Laura teki todella hyvän suunnitelman. Jouko teki siihen muutamia pieniä muutoksia kivien osalta, sillä pihan piti kestää myös raskaamman ajoneuvokaluston liikkumista.

Asennuskivi teki pihalle reunakivet, laatoitukset ja muurit sekä etupihalle istutusaltaat. Kivityöt veivät vajaat kaksi viikkoa.

- Työmaa oli näin tilaajan kannalta helppo ja huoleton. Annoin Asennuskivelle valtuudet tehdä työt niin kuin he ammattilaisina parhaaksi näkivät. Aikatauluiksi sovittiin kesäkuun puoliväli, jolloin meillä oli rippijuhlat ja se aikataulu piti, Lomppi kiittelee.

Hyvin tehty työ kiinnostaa myös naapureita

Lomppi on työn jälkeen kaikin puolin tyytyväinen. Piha miellyttää koko perheen silmää.

- Tykkään esimerkiksi siitä, että pihalaatoissa ja muureissa on eri sävyjä. En olisi itse sellaista tajunnut edes pyytää, mutta onneksi Jouko toi oman näkemyksensä myös sen suhteen.

Hyvin tehty piha tukee myös hieman hiipuvaa perinnettä eli lasten pihapelejä.

- Lasten on nyt hyvä touhuta tässä pihalla, kun heillä on kunnon alusta. Aiemmin ei pallopeleistä tullut mitään, mutta nyt he ovat jatkuvasti tässä ulkona pelaamassa. Pihan käyttö on lisääntynyt ja monipuolistunut. Piha tuntuu myös isommalta kuin aiemmin, Lomppi toteaa.

Jouko Helin kertoo, että pihan muurissa on käytetty kahden eri koon kiveä.

- Normaalisti ihmiset käyttävät ainoastaan kymmenen senttistä kiveä. Tässä tapauksessa laitettiin siihen mukaan 20-senttistä kiveä, jolloin saimme muuriin niin sanottua eloa.

Kun pihaa tehtiin, kävi useampi naapuri tutustumassa työmaahan.

- Täällä Pirttilalhossa on monella talot valmistuneet lähiaikoina ja näin ollen seuraavana on vuorossa pihan rakentaminen. Näin hyvä työnjälki teki vaikutuksen naapureihinkin, Lomppi paljastaa.

Asennuskivellä on työn alla tälläkin hetkellä useampi yksityispiha.

- Usein nämä jutut menevät naapurilta toiselle. Kiviä on nykyään paljon eri lajeja, joten parhaan ajatuksen omista haluista saa, kun käy kiertelemässä naapurustoa ja katsomassa, mitkä asiat miellyttävät omaa silmää.

Kuten missä tahansa muussakin, myös pihakivissä tietyt muotivirtaukset tulevat ja menevät.

- Tällä hetkellä laitetaan paljon mustaa ja röpelöreunaista kiveä, kun taas aiemmin joka paikkaan tuli punaista perinnekiveä. Uusia hienoja kiviä tulee koko markkinoille, Helin sanoo.