Kivimiehen oppi tarttuu työn äärellä
Asennuskivi Oy:n palveluksessa on työskennellyt vajaan 40 vuoden aikana useita kivikovia ammattilaisia. Yrittäjä Jouko Helinille onkin muodostunut oma kokemukseen pohjautuva filosofiansa siitä, millä tavoin löytyy ahkeria ja oppivaisia tekijöitä.
– Kivihommissa työskentely vaatii hieman voimaa ja näkemystä esimerkiksi kallistuksista, mutta ennen kaikkea ahkeraa otetta työntekoon, oppimishalua ja yhteistyötaitoja, Helin kertoo.
– Kun työskentelee kuukauden kokeneempien kanssa, on oppinut perusasiat pohjatöistä ja kivien latomisesta. Kivityöt sopivat kaikille sukupuolesta riippumatta.
Helin muistelee tilannetta, jossa eräs nuori mies iski ensimmäisen työpäivän päätteeksi hanskat hänelle käteen ja totesi, ettei häntä varmaan haluta töihin, kun ei saanut asennettua noppakiveä tavoitteiden mukaisesti.
– Annoin hanskat takaisin ja totesin, ettei näissä hommissa arvioida ketään yhden päivän perusteella. Kun viikon verran oli vierähtänyt, oli hän osoittautunut niin sanotusti tekijämieheksi, ja teki pitkän uran meillä.
Työnjäljen näkee heti
Hyvien tekijöiden vanavedessä on tullut kivitöihin myös näiden kavereita. Kun kivityön vaatimukset ovat jo tuttuja, tietävät he suositella juuri oikeanlaisia aikaansaavia henkilöitä.
– Se on minulle tietyllä tapaa vaivatonta ja heille taas mukavaa, kun saavat työskennellä ja kulkea työmaille tutun kaverin kanssa. Sellainen yhteistyö on useimmiten luotettavaa ja toimivaa, Helin muistuttaa.
Kiviasennukset ovat kausityötä, ja ne painottuvat pääsääntöisesti keväästä syksyyn, joten talvisin on mahdollisuus tehdä muita töitä. Näin vuoden sisälle voi saada hyvää vaihtelua myös työrintamalla.
– Kivihommat opitaan työtä tehdessä ja kokeneempia kuuntelemalla. Paras puolihan tässä on se, että työmaat ja materiaalit vaihtelevat, ja oman työnsä jäljen näkee koko ajan sitä mukaa, kun kivet asentuvat paikalleen.