Liikenneympyröiden maailmaa – tutustu töihimme tästä

Olemme olleet mukana toteuttamassa useita Raumalla sijaitsevia liikenneympyröitä. Alla tarinaa sekä valokuvia maalta ja ilmasta kanaalikaupungin eri kiertoliittymistä. Klikkaamalla kuvia näet ne suurempina.

Liikenneympyrätöiden tilaajana on ollut Destia, pois lukien Monnankatu, jossa työntilaajana sekä suunnittelijana toimi Rauman kaupunki.

Karjalankatu

Rauman Karjalankadun liikenneympyrä valmistui vuonna 2007. Ympyrässä risteävät Porintie, Karjalankatu ja Tallikedonkatu. Lisäksi siitä on kulku isojen kauppojen parkkipaikoille.

Vilkkaasti liikennöidyn ympyrän läheisyydessä sijaitsevat muun muassa Rauman Pyhän ristin kirkko, Prisma, Citymarket, ABC Talliketo ja McDonald’s. Ympyrän vihertöistä löytyy Rauman sinikeltainen vaakuna.

Luoteisväylä

Luoteisväylällä, Rauman Kiulu- ja Tynnyritehtaan välittömässä läheisyydessä sijaitseva liikenneympyrä rakennettiin vuosien 2007-08 aikana. Kyseisen ympyrän kautta pääsee liikkumaan Luoteisväylän molempiin suuntiin sekä Junamiehenkadulle ja Sorkantielle.

Tämän ympyrän kautta kulkee monen raumalaisen työ- ja kaupunkimatkat. Ympyrän keskiössä on mukulakiveykset.

Kalliokatu

Aivan Rauman keskustan tuntumassa Kalliokadulla sijaitseva liikenneympyrä valmistui käyttöön vuonna 2009. Näyttävän kokonaisuuden kautta kuljetaan Kalliokadulle sekä sataman että keskustan suuntaan sekä Seminaarikadulle ja Vähämaanpuistoon.

Ympyrä on vilkkaasti liikennöity. Sen merellistä, suurella ankkurilla varustettua ilmettä ihastelee myös monet turistit, jotka kulkevat Hotel Kalliohovin sekä Rauman Merimuseon ja Vanhan Rauman väliä.

Pohjoiskehä

Noin viiden kilometrin päässä Rauman ydinkeskustasta sijaitsee Pohjoiskehä. Kyseinen tieosuus valmistui lopulliseen käyttöön vuonna 2012. Kaksi vuotta aiemmin valmistui Pohjoiskehän liikenneympyrä, josta kuljetaan Sorkanmaantielle ja Metsätähdentielle sekä Pohjoiskehää pitkin kaupungin ranta-alueille ja Valtatie 8:lle.

Kyseinen tie palvelee monia kulkijoita päivittäin. Ympyrän läheisyydessä sijaitsevat muun muassa Kaaron, Paloahteen ja Mäentaustan asuinalueet. Pohjoiskehän varrella on myös juuri käyttöönotettu uusi Pohjoiskehän koulu.

Veturipuisto

Rauman rautatien varrella, ylikäytävän vieressä sijaitsevan Veturipuiston yhteydessä toimiva liikenneympyrä valmistui käyttöön vuonna 2011. Ympyrästä tie vie liikkujan kahteen suuntaan Karjalankatua sekä Seminaarinkadulle ja Syväraumankadulle.

Liikenneympyrän keskellä oleva sommitella kunnioittaa sijaintiaan, sillä siitä löytyy pätkä rautatietä ja lähtölaituria sekä pylväässä roikkuva kello. Koristeena oleva rautatie johtaa kiveyksien avulla suoraan Pikku-Jumbo -nimisen museoveturin luokse.

Kaunisjärvi

Rauman aluesairaalaan läheisyydessä sijaitseva Kaunisjärven puisto vetää puoleensa kaikenikäisiä liikkujia. Reilu vuosi sitten lopulliseen loistoonsa viimeistelty leikkipuisto ja sen läheisyydessä sijaitseva Ankkalampi liikuttavat ihmisiä ympäri vuoden.

Vuonna 2016 Asennuskivi teki alueelle liikenneympyrän, jonka keskus mukailee kaunista ympäristöä vihreine istutuksineen. Ympyrästä matkataan Kaunisjärvenkatua pitkin kahteen suuntaan, Steniuksenkadulle, jossa sijaitsevat muun muassa sairaala ja vanhainkodit sekä Pohjankadulle, josta pääsee Unescon maailmanperintökohde Vanhan Rauman idylliin.

Valtatie 8

Valtatie 8 ylle valmistui kaksi ison säteen liikenneympyrää vuonna 2017. Toisesta ympyrästä suunnataan Pohjoiskehälle, Koillisväylälle sekä Valtatie 8:lle Rauman suuntaan. Toisesta ympyrästä kuljetaan Valtatie 8:lle kohti Poria sekä Koillisväylälle, Pohjoiskehälle ja Lakarinkadulle.

Ensin mainittu on vilkkaasti liikennöity reitti Isometsän teollisuusalueelle sekä esimerkiksi Kaaron, Mäentaustan, Paloahteen, Kappelinluhdan ja Uudenlahden asuinalueille. Jälkimmäisestä kuljetaan muun muassa Lakarin teollisuusalueelle, Hevossuolle ja Kuivassuolle sekä Äyhön asuinalueelle.

Aittakarinkatu

Vilkkaan liikennöity Rauman Aittakarinkadun ja Hankkarintien risteys sai liikenneympyrän kesällä 2018. Kivityöt aloitettiin Asennuskiven toimesta huhtikuun lopulla ja valmista tuli juhannuksen jälkeisellä viikolla. Asensimme ympyrään reunakiviä sekä betoni- ja nupukiveyksiä.

Arkipäivisin ympyrä on monen työmatkalaisen reitti. Kyseisestä liikenneympyrästä kulkee myös runsaasti raskasta kalustoa, sillä ympyrästä suunnataan muun muassa Seaside Industry Parkiin sekä Rauman satamaan. Iltaliikenteessä ympyrä on kovassa käytössä etenkin talvisaikaan Rauman Lukon kotiotteluiden yhteydessä.

Liikenneympyrän keskellä on taiteilija Tapio Haapalan Saman auringon alla -niminen teos, jossa on kaksi harjateräksestä hitsaamalla tehtyä kaktusta.

Monnankatu

Monnankadun, Päiväsenkadun ja Tarvolantien risteyksen liikenneympyrä ja Monnankadun reunakiveykset valmistuivat elokuussa 2018. Asennuskivi pääsi aloittamaan oman osuutensa kesäkuun lopulla, joten työmaa valmistui vajaassa puolessatoista kuukaudessa.

Pieniä viimeistelytöitä tehtiin syyskuussa, kun Tarvolantien alkupäässä sijaitsevan kerrostalon edustalle tehtiin betonilaatoista käytävä. Kyseisellä risteysalueella on muun muassa betonikiveyksiä ja kolmen-neljän kiven raitaa. Ympyrän keskellä on viheristutuksia ja isoja koristekiviä.